Een vrij perskanaal

Blog

Welke kattenbak past het best bij mijn kat?

Een kat is misschien wel het meest populaire huisdier in Nederland. Met een kat in huis heb je altijd een maatje in de buurt en ben je nooit alleen. Ook is wetenschappelijk bewezen dat katten goed voor de gezondheid zijn. Het hebben van een kat verlaagd namelijk het stressniveau. Hoewel katten zelfstandige dieren zijn, dienen ze goed verzorgd te worden. Ze hebben een eigen plekje binnenshuis nodig. Een kattenbak geeft de kat een plekje om hun behoefte binnenshuis te doen en daarom is een kattenbak belangrijk. Er zijn verschillende soorten kattenbakken. In dit blog wordt een overzicht gegeven van de eisen die een kattenbak moeten voldoen.

Open kattenbakken

Een open kattenbak en de naam zegt het al, is een kattenbak die helemaal open is. Katten vinden een open kattenbak over het algemeen het fijnst en dat heeft verschillende redenen. De belangrijkste reden is dat een open kattenbak een natuurlijk gevoel overbrengt naar de kat toe. Ook kan de kat de kattenbak makkelijk betreden. Ook heeft de kat zicht op wat er om de kat heen gebeurt. Daarom vinden katten een open kattenbak fijner dan een ander soort kattenbak. Het makkelijk betreden en het zicht op de buitenwereld maakt de open kattenbak het fijnst.

Gesloten kattenbakken

De gesloten kattenbak, in tegenstelling van een open kattenbak, is volledig afgesloten van de buitenwereld. Door middel van een deurtje kan de kat de kattenbak betreden. Ook is er helemaal geen zicht op de kat, wanneer de kat in de kattenbak zit. Ook de gesloten kattenbak heeft verschillende voordelen. Met een gesloten kattenbak kan de kat nooit naast de kattenbak plassen, wat wel eens bij een open kattenbak kan gebeuren. Omdat de gesloten kattenbak helemaal dicht is en omdat er een koolstoffilter in de kattenbak geplaatst kan worden, zijn geurtjes minder te merken.

De gesloten kattenbakken zijn over het algemeen onnatuurlijker voor de katten. Het deurtje zorgt voor minder zicht voor de katten.

Welke moet ik kiezen?

Zowel de open- als gesloten kattenbakken hebben ieder zijn voordelen. De open kattenbak heeft meer voordelen voor de katten en de gesloten kattenbakken hebben meer voordelen voor de eigenaar. Het is daarom belangrijk om te weten waar je de kattenbak wilt plaatsen. Is het noodzakelijk om de kattenbak binnenshuis te plaatsen, dan kan je het best kiezen voor een gesloten kattenbak. Dit voorkomt geurtjes en viezigheid binnenshuis. Is het mogelijk om een kattenbak in de schuur te plaatsen, dan kan je het best kiezen voor een open kattenbak. Hierdoor heb je minder last van de geurtjes en kunnen de katten op een natuurlijke manier gebruik maken van de kattenbakken.

Geef een reactie