Een vrij perskanaal

Blog

Douglas hout: uitstekend bouwmateriaal

Steeds meer mensen bouwen hun schuur, tuinhuis, overkapping of schutting met Douglas hout. Dat is ook geen wonder want dit hout leent zich daar uitstekend voor. Dit hout is sterk, goed te bewerken en onderhoudsarm. Handig dus voor een project in de buitenlucht. Douglas hout kent een lange geschiedenis, maar niet hier in Nederland. Pas in 1826 werd de boom bekend bij kwekers en sinds 2003 mag de Douglas spar, want het is een naaldboom, zich een Nederlandse boom noemen. Als je nu door een Nederlands bos wandelt, is de kans groot dat je hem tegenkomt. Hij is makkelijk te herkennen aan zijn piramidevormige kroon en lange, wat kalere stam. Maar de Douglas spar heeft niet altijd op Nederlandse bodem gegroeid. Deze naaldboom begon zijn bestaan in Noord Amerika maar is meegenomen naar Europa voor zijn hout. In zijn land van oorsprong kan hij wel 100 meter lang worden, maar in Europa komt hij meestal niet verder dan 50 meter. De Douglasspar is vernoemd naar de botanicus David Douglas die de boom in 1826 introduceerde bij kwekers.  

Mooi, stevig hout

Douglas hout is van nature een beetje roze van kleur. Het hout staat bekend om zijn warme uitstraling en dat geeft je tuin natuurlijk gelijk een fijne sfeer. Een schuur of vlonder van Douglas hout mag dus best opvallen. Deze houtsoort kun je krijgen als planken op maat gezaagd maar ook als palen en balken. Het is een stevige houtsoort die dus ook voor constructieve doeleinden gebruikt kan worden. Zonder behandeling gaat het hout al lang mee, namelijk tien tot vijftien jaar, maar het wordt dan wel grijzig van kleur. Douglas hout behandel je met beits en door deze behandeling heb je er nog langer plezier van.

Allerlei toepassingen

Zoals gezegd is Douglas hout vooral goed te gebruiken voor toepassingen buiten. Het hout kan wel tegen een stootje. Het hout geeft je prachtige schuren en schuttingen die je tuin een natuurlijke aanblik geven. Je kan het ook gebruiken voor vlonders en pergola’s, hekken en zelfs tuinmeubelen. Je kunt je voorstellen wat een mooie aanblik het geeft als alles wat zich in de tuin bevindt van een en dezelfde houtsoort is gemaakt. Douglas hout heeft zoveel toepassingen dat het zich daar uitstekend voor leent. Dus ben je toe aan nieuwe elementen in je tuin? Overweeg dan Douglas hout. Dit mooie hout geeft je heel lang veel plezier.

Geef een reactie